EnAct-SDGs Πρώτο Πιλοτικό Σχολείο – Πρόσκληση για αιτήσεις

1ο Πιλοτικό Σχολείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για  φοιτητές των πανεπιστημίων Ορυκτών Πρώτων Υλών,

Innovation & Entrepreneurship Pilot School for Students of the Raw Material Universities

Σας ενημερώνουμε για τριήμερο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνεται στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2020 με θέμα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη βιομηχανία των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Το πρόγραμμα του Πιλοτικού Σχολέιου παρέχεται από το University of Trento της Ιταλίας και τον φορέα καινοτομίας Hub Innovation Trentino της Ιταλίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια TU Freiberg της Γερμανίας και Montanuniversität Leoben της Αυστρίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού προγράμματος “EnActSDGs: Enhancing the skills of ESEE RM students towards the achievement of SDGs“, EnAct-SDGs, ένα διετές EIT Regional Innovation Scheme-RIS Matchmaking and Networking πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από το EIT RawMaterials, το οποίο συντονιζει η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ. Το πρόγραμμα έχει ως βασικούς πυλώνες τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) και τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των πτυχιούχων και των επαγγελματιών του κλάδου των ορυκτών πρώτων υλών, την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στην εκπαιδευτική ύλη και τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών πρακτικών. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα ENACT-SDGs.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο, να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες του κλάδου μας για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ιδεών και τη βελτίωση των εφαρμοζόμενων σήμερα λύσεων. Με μαθήματα, αναλύσεις περιπτώσεων εφαρμογής (case studies), συμμετοχή σε επιχειρηματικά παιχνίδια, οι σπουδαστές θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, θα χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους ως καινοτόμοι επαγγελματίες στον  δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των ΟΠΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές μας, ή νέοι απόφοιτοι μπορούν να ενημερωθούν για τον τρόπο συμπλήρωσης της αίτησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  από το site του EnAct: https://enactsdgs.fberg.tuke.sk/2020/07/25/call-for-applications-enact-sdgs-1st-pilot-schools-2020/.    Σχετική Ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Σχολής,

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Σημαντικές Ημερομηνίες

  • Λήξη Περιόδου Αιτήσεων: 31/08/2020
  • Έναρξη Προγράμματος: 28/09/2020
  • Λήξη Προγράμματος: 30/09/2020

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε:

 

Σε ποιους απευθύνεται (κριτήρια)

  • Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 4ο εξάμηνο των σπουδών τους ή νέους πτυχιούχους, που προέρχονται από τα τρία πανεπιστήμια που συμμετέχουην στο Εργο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Ελλάδα, AGH University of Science and Technology, Πολωνία, TUKE Technical University of Kosice, Σλοβακία
  • Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και φοιτητές από άλλα Πανεπιστήμια Ορυκτών Πρώτων Υλών των χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία).
  • Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα. Για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής (επάρκεια Β2).

Που και Πότε θα διεξαχθεί

Το πιλοτικό σχολείο θα διοργανωθεί στις 28-30 Σεπτεμβρίου στο Technicom,  ένα Πανεπιστημιακό Επιστημονικό Πάρκο στο TUKE. Το σχολείο θα διοργανωθεί ως υβριδική (φυσική & on-line) εκδήλωση, με τη συμμετοχή σπουδαστών από το TUKE (φυσική παρουσία) αλλά και από το ΕΜΠ, AGH και άλλες RIS χώρες (on-line).

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των σπουδαστών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους μέλη της βιομηχανίας ΟΠΥ, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα,  καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης.

Ενδεικτικά Μαθήματα

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν στο 1ο Πιλοτικό Σχολείο περιλαμβάνονται :

  • Κυκλική Οικονομία, Βιωσιμότητα • Τεχνολογία Ορυκτών Πρώτων Υλών • Ανάλυση Αγοράς • Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα • Πρόταση αξίας πελάτη (Customer Value Proposition) (Περιβάλλον/ Πλανήτης) • Κλιματικές επιπτώσεις • Ανάλυση Δικτύου αξίας (Value Network Map)

Επίσης μπορείτε να εγγραφείτε στο δίκτυο του EnActSDGs, ώστε να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις για το έργο αλλά και προσκλήσεις για συμμετοχή στις δραστηριότητες του